هیپوکسی نوزاد

هیپوکسی نوزاد

هیپوکسی نوزاد (Neonatal Hypoxia)

هيپوكسي به نرسیدن اکسیژن به جنین در تمام طول دوران بارداری و يا حين زايمان اطلاق مي شود.هيپوكسي به علت اختلال در خونرساني به بافتهاي بدن بويژه مغز،قلب ،كليه و كبدروي ميدهد و صدمات زيادي به ارگانهاي مذكور وارد ميكند. عبارت آسفيكسي يا خفگي به آسيب مغزي (انسفالوپاتي) ناشي از اختلال خونرساني و اكسيژن رساني گفته مي شود و از علل اصلي آسيب مغزي نوزادي و بروز فلج مغزي مي باشد.
علل هيپوكسي نوزاد متعدد است وبه پیچیدن بند ناف دور گردن نوزاد تا نارسايي جفت و بيماريهاي مادر ميتوان اشاره نمود.
در اينجا دكتر لادن افشار خاص به توضيح پاره اي از نكات در زمينه هيپوكسي مي پردازد.
هیپوکسی چیست؟
نارسایی و کاهش دريافت اکسیژن توسط بافت ها موجب آسیب دیدن و تورم سلولي می گردد.علت اين امر،اختلال در تبادل گازهاي
دی اکسیدکربن و اکسیژن در سطح مویرگ هاي تغذيه كننده بافتها بويژه مغز مي باشد.آسيب ناشي از هيپوكسي می تواند زندگی جنین را به خطر بیندازد و يا پس از تولد باعث معلوليت حركتي-ذهني كودك شود و به اصطلاح به فلج مغزي (CP) منجر گردد.

هیپوکسی نوزاد

هیپوکسی نوزاد

انواع هیپوکسی

هیپوکسی در جنین به دو نوع حاد و مزمن تقسیم می شود که تفاوت های میان این دو به شرح ذیل است:
• هیپوکسی حاد
از علل اصلی بروز این نوع از هیپوکسی در نوزادان به مواردی چون پیچ خوردن یا پرولاپس حلقه بند ناف در طول کار و انقباض جفتی ميتوان اشاره كرد كه به طور ناگهاني قطع جريان خون جنين روي ميدهد.
•هیپوکسی مزمن
هیپوکسی مزمن، موجب بیماری های تنفسی، قلبی و عروقی و حتی کم خونی در نوزاد می گردد این نوع هیپوکسی فقط در 10 درصد زنان باردار مشاهده می گردد، و اغلب به دلیل شیوه ناسالم زندگی مادران از جمله مصرف مواد مخدر،سیگار و مشروبات الکلی و قرار گرفتن در معرض گازهای مضر اتفاق می افتد که در نهایت سبب نارسایی و کمبود اکسیژن می گردد.
علل بروزهیپوکسی نوزاد:
متاسفانه علل بروزعارضه هیپوکسی بیشتر در زمان قبل از تولد (طول دوره بارداري) و كمتر در حین تولد رخ می دهد، دو عامل اصلی در بروز این عارضه پرخطر عبارتند از:
علت مادری
بروز مشکلات و بیماری هایی چون دیابت، فشارخون بالا، عفونت های دستگاه تناسلی، مسمومیت های بارداری، دکلمان جفت، بیماری های قلبی و عروقی و همچنین اعتیاد به مواد مخدر و مصرف الکل و برخی داروها موجب بروز پدیده هیپوکسی در نوزاد می گردد.

بیشتر بخوانید
اختلال تعادل(آتاکسی)

علت جنینی

عواملی چون وضعیت قرارگیری بد جنین در رحم، گره خوردن بندناف جنین به دور گردن، عفونت جنین، اختلالات عروقی ناف، كم خوني جنین، کم شدن حجم خون جنین، زایمان زود رس نیز موجب نارسایی اکسیژن و در نهایت عارضه هیپوکسی می گردد.

دکتر افشار خاص متخصص مغز و اعصاب اطفال درتهران  در زمینه انواع بیماری های مغز و اعصاب اطفال تخصص بالایی دارند ،شما می توانید برای مشاوره با ایشان با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید :

شماره تماس : 02188665452 – 09903101440

نشانه های تشخیص هیپوکسی در بارداری

برای تشخیص هیپوکسی جنین دردوران بارداری و زایمان می توان با گوش دادن به ضربان قلب جنین و انقباضات قلب و عروق و همچنین فرکانس حرکات وی پي برد، به طور معمول، ضربان قلب جنین باید 110-170 ضربه در دقیقه باشد. برخی از علائم نشان دهنده هیپوکسی بعد از تولددر نوزادان عبارتند از:
• تشنج کودک
• افت فشارخون
• کبودی و رنگ پریدگی
• اختلال در شير خوردن
• خواب آلودگی
• تنفس شدید یا قطع شدن تنفس
• پرش پره های بینی
• ریتم نامنظم ضربان قلب

در آخر

به طور خلاصه ، پزشك درطي دوره بارداري بايد به كاهش حركات جنيني و افت ضربان قلب و بيماري هاي مادر به ويژه عفونتهاي زنان و سيستم ادراري ، خونريزي ،ورم ،فشارخون بالا و …توجه ويژه داشته باشد و در حين زايمان و پس از آن نيز به علائم هيپوكسي نوزاد دقت نظر داشته باشد تا در صورت لزوم اقدامات ختم بارداري،احيا و …بموقع صورت گيرد و از عوارض بعدي بويژه آسيب مغز پيشگيري گردد.
در صورت بروز هر گونه علائم عصبي مانند تشنج،عدم توجه شنوايي و يا بينايي،اختلال حركتي،يادگيري و گفتاري در كودكاني كه سابقه بستري دوره نوزادي به علت هيپوكسي دارند،بايد به دكتر مغز و اعصاب كودكان مراجعه گردد تا بررسي هاي لازم و درمان مناسب انجام شود.

بیشتر بخوانید
کله بزرگ و کوچک در کودکان

جهت کسب اطلاعات بیش تر درباره بهترین متخصص مغز و اعصاب در کودکان در تهران لینک زیر را مراحعه نمایید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × سه =