اختلالات تکاملی کودکان

اختلالات تکاملی کودکان

اختلالات تکاملی کودکان

اختلالات تکاملی چیست ؟راه های درمان اختلالات تکاملی در کودکان چیست ؟آیا کودک شما هم دچار اختلالات تکاملی می باشد ؟ اگر شما هم به دنبال پاسخ این سوالات هستید ، بهتر است ادامه مطلب را مطالعه کنید . دکتر لادن افشار خاص فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان و نوجوانان در ادامه این مقاله به بررسی تاخیر تکاملی می پردازند .

رشد و تكامل چیست ؟

کلمه تکامل یا نمو در کنار کلمه رشد به کار برده می شود.رشد به معنای افزایش سلول ها و در نتیجه افزایش سایز کودک است . رشد به افزایش دور سر ، وزن و قد کودک می انجامد. کلمه تکامل یا نمو به اين معناست كه عملکرد یک اندام دچار تغییر و پیشرفت مي شود. مجموع رشد و نمو سبب می شود که کودک از نظر جسمی ، حرکتی ، ذهنی ، گفتاری و اجتماعی به مرحله متناسب با سن خود برسد .
رشد و نمو هر دو به موازات هم و در کنار هم پیش می روند .معمولا، در دوران داخل رحمي و دو سال اول عمر،سرعت رشد و نمو بسیار بالا می باشد .

اختلالات تکاملی کودکان

اختلالات تکاملی کودکان

مراحل رشدو نمو كدامند و چه علائمی می تواند نشان دهنده اختلال در رشد و نمو کودک باشد ؟

معمولا تکامل در پنج محور اصلی بررسی می شود :
١-حركات درشتgross motor : منظور ، حرکات بارز و واضح است ، که عضلات بزرگتر بكار گرفته ميشود مانند گردن گرفتن ، نشستن و راه رفتن کودک .هر کدام از اين حركات باید در بازه های زمانی مشخص انجام شوند.مثلا گردن گرفتن كامل در پايان ٤ماهگي ، نشستن مستقل در ٨ ماهگي و راه رفتن در ١٢ تا ١٥ ماهگي .
در صورتی که شیر خواری بعد از اتمام سن 4 ماه ، هنوز قادر به گردن گرفتن نباشد تاخير تكاملي محسوب مي شود
٢-حرکات ظریف Fine motor: منظور از اين حرکات ، حرکات کوچکتر و ظريفتري است که برای اعمال دقیق تر و ماهرانه تر استفاده می شود مثل بردن اشيا به دهان در ٦ ماهگي.
٣و٤-تكلم كه شامل درك گفتار و بيان مي باشد(مثل آغون كردن ، صدا در آوردن ، ساخت كلمات و جمله سازي).
٥- تکامل شناختي :تکامل صحیح و درست شناختي از طريق حل مسئله ، بازي و تعامل با ساير افراد بررسي مي گردد.

بیشتر بخوانید
اسپینا بیفیدا در کودکان

-تشخيص تاخير تكاملي چگونه صورت مي گيرد و چه اقداماتي لازم است انجام گردد؟

در صورتی که شیر خواری مثلا بعد از اتمام سن ٨ ماهگي، هنوز قادر به نشستن مستقل نباشد (بايد بتواند خودش را بنشاند و اگر نتواند)تاخير تكاملي محسوب مي گردد. به منظور شناسايي بموقع اختلال تكاملي ، والدين كودك را بايد به طور منظم و دوره اي به مركز بهداشت محل خود ببرند. آزمون ASQ توسط مراقبين بهداشتي در مراكز بهداشت هرمنطقه و يا شهر براي كودك انجام ميشود و در واقع پرسشنامه اي است كه توسط والدين كودك پر ميگردد. پس از اينكه مشكل تكاملي كودك شناسايي شد به فوق تخصص مغز و اعصاب ارجاع داده ميشود. فوق تخصص اعصاب پس از معاينه دقيق ، اقدامات تشخيصي لازم (مثل تصويربرداري مغز و آزمايش خون ،شنوايي سنجي و … ) براي شناخت علت تاخير تكاملي را درخواست ميكند و كاردرماني را براي كودك شروع مي نمايد.

-نکته ای که حائز اهمیت است این است که ، محور های اصلی رشد تکامل اگر چه در تمام كودكان مشابه است يعني همه كودكان نخست گردن گرفتن و سپس نشستن را مي آموزند، اما تفاوتهاي اندكي از نظر زمان رسيدن به مراحل تكاملي بين كودكان وجود دارد.
-براي ارزيابي رشد ،جداول رشد استاندارد توسط سازمان بهداشت جهاني ارائه شده و در ضمن هر كودك چارت رشد مخصوص به خود را از بدو تولد تا پايان پنج سالگي دارا مي باشد و وزن و قد و دور سر كودك دوره اي در آن ثبت ميشود.
-رشد كودك تحت تاثير عوامل ژنتيكي و محيطي مثل تغذيه ، سلامت مادر و شرايط عاطفي-اقتصادي- اجتماعي واقع ميشود.

دکتر افشار خاص متخصص مغز و اعصاب اطفال در زمینه انواع بیماری های مغز و اعصاب تخصص دارند ،شما می توانید برای مشاوره با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید :

شماره تماس : 02188665452 – 09903101440

-آیا تغذیه کودک و تغذیه مادر در دوران بارداری می تواند زمینه ساز بروز اختلالات تکاملی در کودک شود ؟

هر عاملي كه سلامت مادر را به خطر بيندازد و يا هر كمبود تغذيه اي در مادر ممكنست بر رشد داخل رحمي جنين اثر گذارد و سبب تولد نوزاد نارس و يا نوزاد كم وزن گردد. هر كدام ازين مشكلات (كم وزني،نارسي و….) ممكنست به تاخير تكاملي و رشدي منجر شود. در كشور هاي در حال توسعه لازم است مادر علاوه بر كنترل فشار خون،ديابت، ورم پاها ،پروتئينوري و عفونتها ، از نظر دو كمبود شايع تغذيه اي يعني آهن و ويتامين د نيز بررسي و درمان گردد.

بیشتر بخوانید
هیپوکسی نوزاد

توجه : والدين به ويژه مادر به عنوان مراقب اول كودك ،بايستي در همه سنین به خصوص نوزادي تا پايان پنج سالگي به نمودار رشد کودک خود توجه کنند و هشدارهاي مراقبين بهداشتي را در مورد رشد و تكامل جدي گرفته و در صورت لزوم به فوق تخصص مغز و اعصاب مراجعه نمايند.

با تشکر مدیریت سایت دکتر افشار خاص متخصص مغز و اعصاب اطفال

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × دو =